ROMSKA ODDAJA ANGLUNIPE – 12.10.2023

Spoštovane poslušalke in spoštovani poslušalci

v tokratni oddaji vam bomo predstavili več dogodkov, ki so se odvijali pri nas. In sicer boste deležni informacij kako so se župani jugo-vzhodne Slovenije in Posavja odločili reševati t.i. romske problematike in zakaj so bili njihovi predlogi v Državnem zboru zavrnjeni. Sicer je spremembe zakonov, ki urejajo romsko problematiko, pripravljala že prejšnja Janševa vlada. Vladna koalicija (Gibanje Svoboda, SD in Levica) je 4.10. na hitro zaključila obravnavo štirih zakonskih predlogov pobude  z nazivom “za zaščito otrok v problematičnih socialnih okoljih”, in tako je bil predlog županov zavrnjen, kljub temu, da je bilo v Državni zbor vloženih več kot 31 podpisov volivk in volivcev.

 

V četrtek 5.10.2023 je ribniški svet sprejel sklep, po katerem bo občina nadaljevala postopek umeščanja romskih naselij v prostor. V njem bodo odločili tudi, ali bo romsko naselje v Lepovčah ostalo na trenutni lokaciji ali ga bodo preselili severneje ob cesto proti Mali gori. Po besedah župana za umeščanje romskega naselja, ki leži ob gospodarski coni v Lepovčah, obstajata dve možnosti. Po prvi bi naselje z nekaj ureditvenimi posegi ostalo na trenutni lokaciji, po drugi pa bi ga preselili nekoliko severneje, ob cesto proti Mali gori. Občina bo po četrtkovi odločitvi občinskega sveta, da nadaljujejo z umeščanjem romskih naselij v prostor in jih na ta način legalizirajo, po besedah župana nadaljevala s postopkom za spremembo občinskega prostorskega načrta. V tem postopku bo sprejeta tudi odločitev, katera od omenjenih dveh možnosti, je najbolj primerna. Se pa zaveda, da v kolikor se bodo odločili, da Romi v Lepovčah ostanejo tam, kjer so, da nove širitve gospodarske cone, razen že predvidenih, najverjetneje več ne bodo mogoče. Da ostanejo na trenutnem mestu, si sicer želijo tudi Romi sami.

 

V oddaji bomo na kratko povzeli tudi dogodek, ki se je zgodil v Dobruški vasi, kjer naj bi prebivalec romskega naselja napadel policista.

 

Vljudno vabljeni k poslušanju.

 

Oddajo podpira Svet romske skupnosti

Share: