Dragi bralci in drage bralke,

 

leto je za nami in vesela sem, da vam lahko predstavim novo številko časopisa Romano Lil.

Verjetno ste se mnogi od vas že spraševali ali časopis sploh še izhaja. Res je, da so vsako leto sredstva za informiranje romske skupnosti nižja, vendar želimo kljub temu ohraniti naš časopis in obveščati bralce o dogajanjih, ki se dotikajo romske skupnosti in z njimi povezanimi dogodki, tako v Sloveniji kot širše.

V časopisu si lahko preberete prispevke, ki se nanašajo na kulturne dogodke, dogodke iz tujine, politične dogodke in kar je najbolj pomembno, želimo bralce seznaniti s čim se organizaciji Romski informacijski center Anglunipe Ljubljana in Zveza Umbrella-Dežnik ukvarjata, ter kateri dogodki so napovedani do konca leta.

Moram pohvaliti tudi naše mlade prostovoljce, ki so se poleg udeležb in organiziranja ter izvedbe nekaterih programov odločili tudi sami pripraviti članke. Tovrstne aktivnosti pri organizaciji podpiramo in dajemo mladim veliko možnosti brezplačnega izobraževanja na področjih medijev, kulture, zgodovine, zagovorništva med mladimi in še bi lahko naštevala. Pomemben podatek pa je tudi, da se mladi iz vrst romske skupnosti, kot tudi ostali, odločajo za množične obiske delavnic romskega jezika. Kot pravi stari pregovor »Na mladih svet stoji«, zato je pomembno tudi za romsko skupnost, da mladi ostanejo in postanejo govorci svojega maternega jezika.

Želim vam veliko zadovoljstva, ob branju
prispevkov.

Maja T. Jelenc

Share: