V Ljubljani, dne 3.11. 2017je Romski informacijski in znanstveno raziskovalni center Slovenije Anglunipe skupaj z Zvezo romskih skupnosti Slovenije Umbrella-Dežnik,ob podpori Urada za narodnosti Republike Slovenije in Ministrstva za kulturo, organiziral literarnivečer z naslovom »V sožitju«.

Omenjena tradicionalna prireditev vsako leto pridobiva na svoji veljavnosti in prepoznavnosti, saj se zanimanje za sodelovanjena literarnem natečaju povečuje. Letos se je prijavilo 17 avtorjev z vseh koncev Slovenije in eden avtor iz tujine. Skupaj so prispevali 20 različnih avtorskih del, ki so vključevala kratke zgodbice, literarne pripovedi ali pesmi.

 

Prispela dela so se dotikala različnih tem in pokrivala različna področja

pisanja. Avtorji so pisali o socialni tematiki navadnih ljudi, družinskih zgodbah, izražali so pogled na romsko problematiko, pisali o veselih ali žalostnih temah ter opisovali zgodbe z ljubezenskimi motivi. Skupna tema vseh prispetih del je bila seveda romska tematika, ki je vsebinsko povezovala vsa prispela literarna dela

 

Na natečaj so se lahko prijavili avtorji z deli napisanimi v romskem ali ne-romskem jeziku pod pogojem, da so dela dotikala romske tematike. Izbrani avtorji so bili pozvani da svoja literarna dela interpretirajo in predstavijo pred obiskovalci literarnega večera. Ker se je literarnega večera od izbranih avtorjev udeležil le gospod Marcel Baranja, ki je zasedel drugo mesto s pesmijo »Vsak človek«, so pri branju nagrajenih avtorskih delih sodelovali tudi mladi aktivisti društva Anglunipe, ki so prisotnim predstavili ostali zmagovalni  literarni deli in sicer literarno pripoved »Le radio« mlade avtorice Ajde Štimec, ki je zasedla prvo mesto, ter tretje uvrščeno pesem z naslovom »Rom« avtorja Gorana Smiljaniča.

Literarni natečaj z naslovom »V sožitju«, je organiziran z namenom združevanja različnih nacionalnih skupnosti v Sloveniji ter predstavitvi romske literature, kulture in romskih običajev.Namen natečaja je tudi možnost, da sepredstavijo še neuveljavljeni ali novi avtorji in izrazijo svoje aktualne poglede na romsko problematiko v našem okolju ali v svetu, skozi svoja lastna avtorska dela.Skozi branje njihovih del se želimo družiti, izobraževati, posamezno predstaviti ter povezovati na kulturnem področju.

 

Najboljša izmed predstavljenih del so bila tudi nagrajena s simbolično nagrado, saj so zaradi svoje vsebine in močne sporočilnosti izstopala od ostalih. Skupaj smo preživeli romski literarni večer in se družili ob predstavitvi novih avtorjev in njihovih literarnih del. Sodelavci društva Anglunipe so predstavili tudi nekatera romska literarna dela in odgovorjali na vprašanja o romski kulturi, običajih in obiskovalcem predstavili cilje literanega natečaja v prihodnosti. Predstavili so tudi delo in aktivnosti društva Anglunipe skozi celotno koledarsko leto in hkrati prisotne povabili na ostale aktivnosti, ki jih društvo izvaja. Predsednik društva gospod Haris Tahirović je vsem sodelujočim na koncu podelil priznanja in nagrade za najboljša avtorska dela. Literarni večer se je zaključil ob skupnem druženju v prostorih Hostela Celica, kjer so se obiskovalci lahko tudi okrepčili.

 

Vsi ljubitelji literature, neodkriti pesniki ali pisatelji ter seveda vsi posamezniki, ki jih zanimata romska kultura in običaji vljudno vabljeni zopet naslednje leto ob ponovnem druženju v še večjem številu.

Share: