ERDELEZI

 

  1. maja smo romski tradicionalni praznik Erdelezi praznovali pod manjšim vplivom virusa Covid-19. Zbralo se nas je v manjšem obsegu, večina je bilo mladih Romov in drugi mladi v romskem naselju v Ljubljani.

 

V romskem naselju so se zbrali tako mladi kot stari, romski in ne romski otroci in začeli z proslavljanjem tega čudovitega praznika. Vzdušje je bilo prijetno ob veseli romski glasbi in pečenem jagnjetu, saj Romi verjamejo, da ima jagnje na ta dan neko posebno in magično moč za otroke in ostale družinske člane,  tako rekoč naj bi v hišo prinesel življenje in radost. Vsi prisotni so peli in plesali in se predvsem imeli dobro.

Erdelezi v izvornem pomenu  predstavlja pozdrav pomladi in predstavlja tradicionalno, nematerialno kulturno dediščino, enega izmed običajev, ki ga Romi po svojem izvoru pradomovine Indije negujejo in praznujejo 6. maja po celem svetu, saj je ta praznik del družbeno-zgodovinske, etično-kulturne identitete ne glede na veroizpoved.

 

 

Dandanes je ta praznik vse bolj oddaljen od mladih, predvsem v razvitem in polno naseljenem mestu, zato smo jim omogočili vključitev v pripravo na praznovanje. Erdelezi je tradicija, ki naj bi bila pomembna za vsako romsko družino.

Pri Romih je praznovanje omenjenega praznika v nekaterih stvareh zelo podobno praznovanju Đurđevdana oz. Jurjevega, ki se pri drugih narodih praznuje okoli 23. Aprila.

V romski skupnosti ni vse povsod enako, ampak pomen praznika je enak pri vseh: nov začetek, zdravje in sreča .

 

 

7.maj i zveza Umbrella kergja  tradicionalno romano kulturno dive o Erdelezi, savo Roma kerena 1000 berš sar Romano dive em i Zveza Umbrella kergja ko tikno brojo o kidipe palo romano tradicionalno historijsko dive e ternenca sar te ikerena pi kultura htaj tradicionalno pučipe sar si o Erdelezi, naštisargja te kera ko baro brojo bašo korona virus. Zveza Umbrella ko aver berš mangela te kerol ko baro brojo kana ka ovol o vakti po šukar palo korona virus te šaj te kidamen em te amaro tradicijonalno divesa sar si o Erdelezi te šaj maj but terne htaj chave te sikave te ikjaren pi tradicija save ka aven uključime ke asavkje programija htaj amare purane Roma sar sasa o tradicijonalno dive kataro amaro Erdelezi.

Share: