ERDELEZI

 

Romi slavijo svoj največji in najbolj radosten praznik 6. Maja Erdelezi, poslavljajo se od zime in z veseljem in radostjo pričakujejo pomlad. Po Erdeleziskem jutru, ki se začne z običajem  umivanja in kopanja z izvirsko vodo v katero se najpogosteje daje cvetje, veje vrbe, pobarvana jajca, nato se začenja veselje z plesom, petjem in bogato obloženo mizo. V preteklosti so Romi z tem praznikom oznanili konec zime in ker Romi veljajo za potujoči narod so se ponovno odpravili na pot.

Ker velja da je to eden izmed največjih romskih tradicionalnih praznikov, je običaj da se pred praznovanjem vse pripravi dan prej, skuhajo se jajca pobarvajo na rdeče saj naj bi to simboliziralo zdravje, ter vse ostale priprave

Mladina gre zjutraj do najbližjih izvorov rek, kjer s seboj prinesejo toliko rdečih krpic kolikor šteje njihova družina in jih vežejo po vejah dreves z besedami »puščam bolezen vzamem zdravje«, saj naj bi verjeli da to prinaša zdravje celi družini. Ko se vrnejo domov in s seboj prinese izvirsko voda se v njo doda cvetje. Z to vodo se zjutraj na praznik umivajo člani družine od najstarejšega do najmlajšega z razlogom da bi bili celo leto zdravi in vesli.

Kot se spomnimo da je ta dan ko so njihovi predniki izhajali iz hiš in se odpravljali na pot,« živeli na kolesih« vse do konca poletja, ko bi se nato vrnili domov.

O podpori Sveta romske skupnosti in Ministrstva za kulturo je končno spet prepoznalo pomen zgodovinskega praznika Erdelezi/ Đurđevdana, in je v letu 2019 podprlo naše opozarjanje iz preteklih let, saj smo mnenja, da tako Ministrstvo kot sama komisija ni imela posluha in tudi ne dovolj znanja o tradicionalnih kulturnih praznikov, ki so zgodovinskega pomena za romsko skupnost tudi v Republiki Sloveniji.

Prispevek je pripravila: prostovoljka Dada Zagradjanin.

Fotogrfijo : Haris Tahirović Jelenc

Share: