Drage poslušalke in poslušalci,

v naši romski oddaji, ki bo na sporedu 15.6. ob 18.00 uri bomo predstavili novice in dogodke s področja slovenske politike. G. Tahirović nam bo pojasnil namen in pomen obiska pri predsednici Državnega zbora RS, ga. Klakočar Zupančič Urški s katero sta spregovorila o položaju romske skupnosti v Sloveniji. Haris Tahirović  je med drugim izpostavil tudi potrebo po spremembi zakona o romski skupnosti v Sloveniji, saj v zakonu ni ustrezno zagotovljena reprezentativnost celotne romske skupnosti v Svetu romske skupnosti Republike Slovenije.

 

Več o omenjenih dogodkih lahko spremljate v oddaji.

Del oddaje bomo posvetili težavam in problematiki romske skupnosti z območja Ribnice, natančneje iz Lepovč. Na tem področju, kot tudi v večini na Dolenjskem, pereča  ostaja ureditev legalni naselij za romske družine, ki živijo v črno zgrajenih lesenih barakah in zidanih objektih, pogosto tudi na kmetijskih in zazidljivih parcelah. V Ribnici je eno izmed treh večjih naseljih tudi na robu industrijske cone v Lepovčah, ki se bo širila, zato občina namerava okoli 70 Romov preseliti na drugo lokacijo, ob makadamski cesti proti sv. Ani. Občina je v letih 2019/2020 skupaj s podjetjem Acer, ki vodi občinski prostorski načrt, naredila strokovne podlage, po katerih je bilo prvotno načrtovano, da se naselje postavi še nižje, na državnem zemljišču, vendar so lokacijo kasneje premaknili višje, pod opuščeno deponijo. Pri tem so bili upoštevani vsi cilji (tudi oddaljenost) od urbanega dela naselja. Načrtovani lokaciji pa odločno nasprotujejo vaščani Lepovč, ki so pred kratkim začeli postopek za ustanovitev Civilne iniciative in zbrali več kot 200 podpisov občanov, ki jih podpirajo. In tako se zopet vse vrti v začaranem krogu.

 

Dragone romalem akva drom tumenca ki romani emisija,  Anglunipe panda maj but katro but pro avipe e romenca katar i Ribnica kaj kaven thaj kaj ka bešen. Roma sa  jek drom pobari diskriminacija.

Zveza Umbrella – Dežnik  arkljape  e rajnasa  e presednica katar Državnega zbora RS, Klakočar Zupančič Urški thaj maj but pali promen zakoni eromengo soske si diskriminimo.

Maj but ki amari emisija oven amenca.

Taro 15.6.2023 taro 18:00 časo

Več o omenjenih dogodkih lahko spremljate v oddaji.

Oddajo Anglunipe sofinacira in podpirata Svet romske skupnosti R.S in Ministrstvo za kukturo.

 

Share: