Zveza romske skupnosti Slovenije Umbrella – Dežnik

Litijska cesta 81/a

1000 Ljubljana

 

 

 

Spoštovani predsednik Vlade, g. Janša,

ponovno vam pišemo, saj smo resno zaskrbljeni, ker je minister Hojs nepričakovano uporabil diskrecijsko pravico svojega položaja in ustavil postopek mariborskih pristojnih uradov, ki so utemeljeno zavrnili organizacijo koncerta. Smatramo, da so njegovi razlogi za takšno odločitev sprti z naprednim in svobodomiselnim delom evropske skupnosti ter slovenske javnosti, kljub temu, da je policija glede na pridobljene informacije ugotovila, da bi koncert Thompsona povečal varnostno tveganje.

pozdrav “Za dom spremni” na začetku pesmi »Bojna Čavoglave« simbolizira sovraštvo zoper ljudi z drugačno versko in etnično pripadnostjo ter poveličuje ustaštvo. To je med drugim v nasprotju s 63. členom slovenske ustave, po katerem je protiustavno vsakršno spodbujanje k neenakopravnosti ter razpihovanje sovraštva in nestrpnosti.

Omenjeni pozdrav je po slovenskih zakonih sovražni govor, saj poveličuje genocid in vojna hudodelstva, Thompson pa pod pretvezo domoljubja v svojih nastopih promovira ustaštvo in nacizem.

Sporni sta tudi njegovi pesmi »Jasenovac i Gradiška Stara« ter »Jure i Boban«, ki po nepreverjenih informacijah krožita po političnem podzemlju. Avtor v njih poveličuje znana ustaška krvoloka in ustaško klanje v taboriščih Jasenovec in Stara Gradiška.

Sporna je tudi pesem »Ljutu travu na ljutu ranu«, ker njen naslov poveličuje Pavelićev »recept« za »končno rešitev« vprašanja »manj vrednih ljudi«, ki so se znašli v koncentracijskem taborišču Jasenovac.  V kolikor na Vladi niste seznanjeni naj vas opomnim, da na proslavah obletnice v Kninu množica še vedno glasno vpije »ubij Srbina«, ko se zaslišijo besede »za dom spremni«. V »Srbinu« se najdemo vsi ljudje, ki nismo pripadniki »elitne« populacije.

Skupna in večinska je tudi ugotovitev, da ne gre za pevca, ki bi združeval temveč da je promotor fašizma, neonacizma, ustaštva in nestrpnosti  in tako bo zvezdnik ustaških »uspešnic« še naprej spodbujal k promociji ustaštva.

Seznanjamo vas, da pevec Marko Perković Thompson ni sporen le za »balkansko« javnost, temveč za pol Evrope, na dvoje pa je uspel presekati tudi hrvaško družbo.

Romska skupnost in velika večina slovenskega prebivalstva tudi, so razočarani, da aktualna vlada in njegovi ministri delajo vse, da bi mu omogočili koncert v Sloveniji in s tem odpirate/jo pot promociji ustaštva in fašizma, kljub temu, da je veliko znanega kolikšno število ljudi, med njimi tudi Slovencev in Romov, je bilo pobitih v grozovitem taborišču Jasenovac. Za Rome je znan podatek, da je to število približno 14.599.

S takšnimi potezami, dajete lastnemu narodu vedeti, da so/smo koristni samo v obdobju volitev, med vladanjem pa pozabite na opozarjanja in nestrinjanja  Slovenk in Slovencev, med katere spadamo tudi mi, Romi!

Žal nam je, da vas mora romska skupnost, za katero predvidevam, da je za vas manjvredna, opozarjati na napake, ki bodo pustile nepopravljivo škodo za zanamce. In z nadaljevanjem takšnega dela vlade in podpihovanjem, ter spodbujanjem nestrpnosti se bojim, da se bo uresničil tudi stavek ene izmed pesmi pevca Thompsona in ta je:  »naj vzamejo lastno usodo in srečo v svoje roke«!

Do takrat pa upam, da bo v vladi prevladal razum in se bo koncert

dokončno odpovedal.

 

 

Predsednik, Haris Tahirović                                          08.06.2020

 

Share: