Drage poslušalke in dragi poslušalci

V tokratni oddaji vas bomo seznanili z informacijami s področja izobraževanja tako mladih kot tudi manj mladih. V intervjuju, ki smo ga opravili z direktorico Ljudske Univerze v Lendavi , ga. Rahelo Hojnik Kelenc, smo spregovorili o vključevanju romske skupnosti v izobraževalne procese. Znano je, da je Ljudska Univerza Lendava ena izmed redkih ustanov, ki ruši ovire in predsodke na področju vključevanja Romov. Ga. Rahela nam je zaupala kako je skozi leta potekal takšen proces vključevanja Romov in kako uspešni so pripadniki romske skupnosti pri zaključevanju šolanja.

  

Intervju smo opravili tudi z ga. Sanjo Bogičević, ki opravlja delo romske šolske pomočnice na OŠ Tišina. Z njo smo spregovorili kakšen zaključek šolskega leta je bil za romske učence na OŠ Tišina. Koliko je na novo vpisanih otrok na omenjeno OŠ in podobno.

Žal pa ne moremo govoriti o uspešnem zaključevanju šolanja vseh romskih otrok in mladih, saj kot je znano, da predvsem na področju Ribnice in Dolenjske, Romi nimajo zagotovljenih niti osnovnih življenjskih dobrin kot so voda in elektrika, kar je nekako tudi posledica ne-obiskovanja izobraževalnih ustanov od predšolske vzgoje pa dalje

Več informacij bo predstavljeno v naši romski oddaji, ki bo na sporedu 29.06.2023 s pričetkom ob 18.-i uri.

Vabljeni k poslušanju.

Radijsko oddajo Romano Anglunipe sofinancirata in podpirata

Svet romske skupnosti RS in Ministrstvo za kulturo.

 

Share: