Izobraževalni tabor “Tabor mladih 2024”, ki je potekal v Moravskih Toplicah, je predstavljal priložnost za neformalno izobraževanje in medsebojno povezovanje mladih romske in neromske skupnosti. Skozi različne delavnice, športne aktivnosti in družabne trenutke smo si prizadevali za krepitev socialne integracije, razumevanja in spoštovanja med mladimi, kar je ključnega pomena za zmanjšanje predsodkov in diskriminacije. V tem članku bomo osvetlili posamezne aktivnosti tabora, njihov namen in vpliv na udeležence.

 

 

   

Program in aktivnosti

Tabor se je začel v sredo, 17. julija 2024, z prihodom udeležencev in nastavitvijo v Termah 3000. Uvodna srečanja so služila spoznavanju mentorjev ter načrtovanju dejavnosti, ki so se odvijale v naslednjih dneh. Program je bil zasnovan tako, da je spodbujal aktivno sodelovanje mladih ter jih usposabljal za premagovanje izzivov, s katerimi se soočajo v vsakdanjem življenju.

Delavnice

Vsaka delavnica je imela specifičen cilj in tematiko. Na primer, delavnica “Pomen romskega aktivizma oz. zagovorništva pravic družbenih manjšin” je mentorja Sali Useina spodbudila, da so udeleženci razpravljali o pomenu aktivizma znotraj romske skupnosti in poti za dosego pravic. Še posebej pomembna je bila delavnica o “Prepoznavanju diskriminacije in neenake obravnave”, kjer je mentor Haris Tahirović osvetlil primere diskriminacije, s katerimi se mnogi udeleženci soočajo.

Delo policije v romski skupnosti, ki so ga predstavili mag. Aleksander Podgrajšek in njegovi kolegi, je bil prav tako ključnega pomena, saj je mladim predstavil vlogo policistov in načine sodelovanja med romsko in neromsko skupnostjo. Zastavljena vprašanja so še dodatno osvetlila različne poglede na problematiko.

Delavnice o poklicnih možnostih in razvoju karierne poti so bile zasnovane z namenom opolnomočenja mladih, da jih spodbudijo k zaključevanju šolskih programov in iskanju zaposlitve. Mentor Maja Jelenc je prav tako predstavila ideje o oblikovanju kariere, kar je bilo zelo dobro sprejeto med mladimi, ki so iskalci zaposlitve.

Športne aktivnosti in druženje

Poleg izobraževalnih delavnic so športne aktivnosti in prosti čas igrali ključno vlogo pri ustvarjanju sproščenega vzdušja in povezovanju med udeleženci. Športne igre so spodbujale timsko delo, povezanost in medsebojno razumevanje. V prostem času so imeli udeleženci priložnost, da se bolje spoznajo, delijo izkušnje in ustvarijo prijateljstva, ki presegajo etnične meje.

Kultura in tradicija

Pomemben del tabora je bil tudi poudarek na kulturi in tradiciji romske skupnosti. Delavnica o romskih praznikih, tradicijah in zgodovini, ki jo je vodil Haris Tahirović, je udeležencem omogočila vpogled v bogato kulturno dediščino Romov. Takšni dogodki so ključni za odpravljanje predsodkov in zagotavljanje razumevanja različnih kulturnih identitet.

Tabor mladih 2024 v Moravskih Toplicah ni bil le prostor za izobraževanje, ampak tudi priložnost za povezovanje in sožitje mladih iz različnih okolij. Naša skupna prizadevanja za razumevanje, sprejemanje in aktivno vključevanje so postavila temelje za prihodnje sodelovanje. Verjamemo, da so izkušnje in znanje, pridobljeno na taboru, udeležencem pomagali oblikovati bolj svetlo in enakopravno prihodnost za vse, ne glede na etnično pripadnost.

Share: