Erdelezi

 

V četrtek 5. maja 2016 smo na t.i. medkulturni tržnici v sodelovanju z OŠ Kašelj obeležili praznik »Erdelezi«.  Učencem in staršem smo predstavili posebnosti romske kuhinje in obeleževanje samega praznika, ki v izvornem pomenu pomeni praznik pomladi oz. pozdrav pomladi tradicionalno nematerialno kulturno dediščino, enega izmed običajev, ki ga Romi po svojem izvoru pradomovine Indije negujejo in praznujejo 6. maja po celem svetu, kjer živijo in bivajo, kot del svoje družbeno-zgodovinske, etnično-kulturne identitete ne glede na veroizpoved.

 V romskih skupnostih negovanje te tradicije ni povsod enako po obsegu in izvedbi te tradicije, vendar je vsebinsko za vse romske skupnosti v osnovi ista, njeno osnovno sporočilo pa je novi začetek, dobro zdravje in sreča. Je najpomembnejši in največji družinski in skupnostni praznik, ki so ga v preteklosti v nekaterih območjih slavili od 6. do 9 maja. Obeleževanje tega praznika, ki pomeni konec zime inprebujanje pomladi in kot skupno tradicijo značilna za številne narode, vsebuje različna značilna opravila, tako v času pred dnevom praznika kot v času praznika.

 

 

 

 

 

 

Na sami prireditvi so se mladi romski prostovoljci predstavili tudi s branjem poezije v romskem jeziku ter učenci tamkajšnje šole s prozo v slovenskem jeziku. Na medkulturni tržnici je potekala tudi pokušina tradicionalnih jedi iz drugih držav, kjer smo se tudi mi predstavili z tradicionalno romsko hrano po receptih knjige »Majina kuharica«, katere avtorica je Maja Jelenc sodelavka Romskega informacijskega društva Anglunipe.

 

 

 

 

Romski prazniki in kuhinja je ena od pomembnih zapuščin naših prednikov, zato si prizadevamo to zapuščino prenesti predvsem na mlajšo generacijo.

 

 

 

Projekt je bil podprt s strani Ministrstva za kulturo RS in MOL- Oddelek za mladino.

                                          

 

 Delavnice romskega jezika »Spoznajte nas«

 

 

 

 

 

 

V prostorih romskega informacijskega centra Anglunipe so potekale delavnice romskega jezika z naslovom »Spoznajte nas«, ki so mladim Romom in mladim iz drugih etničnih skupnosti omogočile spoznavanje romskega jezika, zgodovine in kulture.

 

 

 

 

Delavnice so potekale pod okriljem strokovnjaka romskega jezika Harisa Tahirovića in njegovih sodelavcev kateri sledijo cilju izpostaviti pomen zavedanja o izvorni romski kulturi ter, da romski jezik, kulturo in identiteto približamo pripadnikom večinskega naroda ter drugih etničnih skupin v smislu sprejemanja drugačnosti in krepitvi medkulturnega povezovanja, sodelovanja in sožitja.

VABILO NA DELAVNICO ZA OTROKE »ROMANO PARAMIČ«

 

 

Romsko društvo Romano Baripe vabi vse otroke na delavnico »Romano paramič« dne 28.5.2016 ob 12.00 uri v prostorih Romskega informacijskega centra Anglunipe na Linhartovi 13 v Ljubljani, kjer boste lahko ob poslušanju naše romske pravljice z naslovom Goca kali bibahtali pokazali vaše likovne umetnosti.

 

AKRVTUMEN KO KIDIBA PALO RAMSARIBE ROMANE PARAMIČ PLO » ČAVE«

Romani organizacija Romano Baripe akrotumen ko akava kidiba ko Romano Informasijski centar Anglunipe ki ulica Linhartovi 13 v Ljubljani, kaj ka ašunem romane paramičija ko dive 28.05.2016 ko časo 12:00 điko dikipe.

 

Vljudno vabljeni!

stran 1 od 7
The Best betting exchange http://f.artbetting.net/
Full reviw on bet365 b.artbetting.net by artbetting.net
www.bigtheme.net